Jadłospis

Firma SHERIDAN CATERING od 8-miu lat regularnie dostarcza posiłki dla dzieci ze żłobków i przedszkoli. Dania przygotowywane są z najwyższej jakości produktów, z całkowitą eliminacją glutaminianu sodu w postaci kostek rosołowych i „Vegety”, aby dania były naturalne a jednocześnie smaczne. Proces przygotowywania zup, sosów i wydobywania z nich naturalnego smaku rozpoczyna się od podsmażania warzyw na oliwie a następnie długiego duszenia i gotowania. Dieta jest odpowiednio zbilansowana, aby dostarczyć dzieciom odpowiednich składników odżywczych w ciągu dnia. Menu układane jest w odstępach dwu-trzy tygodniowych, aby dostosować potrawy do sezonowości owoców i warzyw.

Należy podkreślić również fakt, że w przypadku dzieci z alergiami pokarmowymi, jadłospis ustalany będzie indywidualnie do potrzeb.

Zapotrzebowanie energetyczne dziecka w wieku przedszkolnym wynosi około 1400 kcal przy umiarkowanej aktywności fizycznej. Najlepiej to zapotrzebowanie pokryć w 4-5 posiłkach w ciągu dnia. Powinny to być 3 główne posiłki: śniadanie, obiad i kolacja oraz 2 mniejsze w formie przegryzek: II śniadanie i podwieczorek.

Tabela poniżej przedstawia przybliżoną wartość odżywczą posiłków dostarczanych przez firmę Sheridan Catering.
 

ŚniadanieObiadPodwieczorekRazem
Energia ( Kcal )3206402001160
Białko (g)18261,545,5
Tłuszcze (g)16170,533,5
Węglowodany (g)209045155
Błonnik (g)8,582,519

Aktualny jadłospis na okres:
09.12.19 r. – 20.12.19 r. jest dostępny do pobrania: Jadłospis